omslag

Edvard Munch gesehen von Karl Ove Knausgård K20, Düsseldorf

Lezing: dinsdag 26 november 2019

De grootste Noorse kunstenaar was zonder twijfel Edvard Munch. (1863-1944)
In zijn vroege werk werd Munch beïnvloed door de schilders van Gogh, Seurat en Gauguin. Hij werkt rond thema’s als liefde, dood, melancholie, eenzaamheid en seksuele angst die hij symbolisch verbeeldde.Hij omschreef dat als zijn Levensfries; lijden door liefde.
De werken in deze cyclus Levensfries weerspiegelen Munch’s gemoedstoestanden als wanhoop, jaloezie, ontgoocheling met ‘de schreeuw’ als hoogtepunt.
Zelf schreef hij over dit werk: “…en ik voelde hoe een luide eindeloze schreeuw de natuur uiteenreet”. De traumatische ervaringen uit zijn prilste jeugd, met de dood van naasten als centraal gegeven, bepalen zijn leven. Door zijn werk wil hij zich daarvan bevrijden. 
Munch’s werk verandert sterk als hij in 1908 terugkeert naar het platteland van Noorwegen. De onderwerpen in zijn werk zijn niet langer dwangvoorstellingen maar ademen meer schoonheid en rust. Het is niet langer de onbewuste en onzichtbare wereld maar juist de tastbare buitenwereld die hij gaat verbeelden. Landschappen maar vooral portretten tonen dan zijn grote begaafdheid als schilder. 
De grote expositie in K20, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf is samengesteld door de Noorse schrijver en publicist Karl Ove Knausgård, (1968-) bekend van zijn spraakmakende zesdelige romancyclus/autobiografie Min kamp (2009-2011).

Voor deze expositie heeft Knausgård een selectie samengesteld uit het archief van het ‘Munch-Museum’ in Oslo. Knausgård wil met zijn keuze zo’n 130 werken van Munch tonen die de grootste Scandinavische kunstenaar uit de 20e eeuw in een nieuw perspectief gaan tonen.
In de lezing zal Luc Laudy leven en werk van Edvard Munch bespreken aan de hand van werken die de beeldende kunsten in de 20e eeuw voor een groot deel hebben bepaald. 

De lezing op dinsdag 26 november is ter voorbereiding op de excursie naar Düsseldorf op vrijdag 13 december.
Locatie: VU Maasland, Geenstraat 32a in Geleen.

Aanvang: 14.00 uur
Prijs € 5,-
Aanmelden: telefonisch 046-4236520 of via dit formulier.