omslag

Bulgarije

bulgarije1

8-daagse vliegreis van 13 t/m 20 mei 2020

Niet veel landen in de wereld hebben een meer gevarieerde historie dan Bulgarije. In de oudheid hebben Thracianen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Bulgaren en Ottomanen alle hun sporen nagelaten in het land. Eind 19e eeuw werd Bulgarije onderdeel van het Russische Rijk en na ruim 45 jaar communisme is het land inmiddels lid van de EU en volop in beweging. Jong, bruisend en fris is de sfeer in parken en op pleinen en de vriendelijke bevolking heet u graag welkom. In deze bijzondere mix van boeiende historie en een prachtig landschap is een schitterende reis gegarandeerd.
We verblijven in uitstekende 4*+ hotels.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1: Vanuit diverse opstapplaatsen in Limburg wordt u naar het vliegveld (Eindhoven) gebracht voor de rechtstreekse (middagvlucht) naar Sofia. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel, met check-in en overnachting.

Dag 2: Na het ontbijt maken we een City Tour door Sofia, één van de oudste steden van Europa, met vele leuke parken, tuinen en markten. We bekijken o.a. het Roam Serdika Fort, de St. George’s Rotunda, de Alexander Nevski kathedraal, het Ivan Vazov Nationaal theater, het Parlementsgebouw en de St. Sophia kerk. Na de lunch rijden we naar Pravets en bezoeken het huis (tevens museum) van Todor Jivkov, de communistische leider van 1954 tot 1989. Hierna gaan we verder naar ons hotel in Veliko Tarnavo, voor diner en overnachting.

Dag 3: We maken een rondrit in Veliko Tarnavo, de hoofdstad van Bulgarije in de 12e eeuw. Deze prachtige ‘tsarenstad’ is nog prima intact gebleven en we kunnen de rijkdom aan historische gebouwen ruimschoots bewonderen. Na een wandeling door de karakteristieke steegjes komen we bij de middeleeuwse Tsarevets vesting, van waaruit we een prachtig uitzicht op de stad hebben. Na de lunch rijden we naar Arbanassi, de stad van de traditionele 17e en 18e eeuwse architectuur. We bezoeken een oorspronkelijke woning en de Nativity kerk, met haar bijzondere, meer dan 2000 jaar oude muurschilderingen, die taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament uitbeelden. Laat in de namiddag rijden we terug naar het hotel in Veliko Tarnavo voor diner en overnachting.

Dag 4: We rijden naar Etara en bezoeken hier het openlucht-ambachtsmuseum, waar tussen originele huizen en werkplaatsen uit de 18e eeuw, traditionele ambachtslieden uit heel Bulgarije aan het werk zijn en u laten zien hoe het ambachtswerk destijds verliep. Hierna gaan we via een mooie bergroute naar Kazanlak, waar we de befaamde Thracische graftombe (Unesco Werelderfgoed) bekijken, een uniek monument uit de 4e eeuw voor Christus wat uitstekend bewaarde muurschilderingen bevat. Hierna rijden we verder naar het hotel in Plovdiv voor diner en overnachting.

Dag 5: Na het ontbijt maken we een City Tour door het antieke Plovdiv, de oudste stad van Europa en net als Rome gebouw op zeven heuvelen. De stad was oorspronkelijk onderdeel van het Thracische Rijk, later van het Romeinse, Byzantijnse en het Ottomaanse Rijk, voordat het onderdeel van Bulgarije werd. Het historische centrum van de stad bevat schitterende antieke huizen, oude stadsmuren, een Romeins forum en amfitheater, prachtige kerken en een Ethnografisch Museum, waar we een goede indruk krijgen van de traditierijke Bulgaarse cultuur. Na de lunch bezoeken we het beroemde Bachkovoklooster uit de 11e eeuw, bekend om de unieke combinatie van van Byzantijnse, Georgische en Bulgaarse stijlen. Hierna rijden we door het belangrijkste wijngebied van Bulgarije naar het dorpje Brestovitsa, waar we bij een lokale familie gaan genieten van een proeverij van de lekkerste Bulgaarse wijnen. Hierna rijden we terug naar het hotel in Plovdiv.

Dag 6: We rijden naar Avramovo, van waaruit we met een antieke trein naar Belitsa gaan. Tijdens de rit geniet u van het prachtige panorama van het Rila en Rhodope gebergte. Na aankomst gaan we naar Dobarsko en bezoeken daar de gelijknamige kerk, waarin een van de fresco’s Jezus toont in iets wat lijkt op een ruimteschip. Voor wetenschappers en experts is dit nog steeds een mysterie. Hierna bezoeken we in het dorpje Gorno Draglishte een Bulgaars familiehuis, waar we enkele typisch Bulgaarse gerechten gaan proeven. We rijden hierna verder naar het historische plaatsje Bansko, gelegen in een prachtig natuurgebied aan de voet van het Piringebergte, waar we een wandeling maken door het antieke centrum. In de smalle straatjes zien we o.a. de zware houten hofpoorten, waarachter bijzonder fraaie oude vestinghuizen schuilgaan. Laat in de middag gaan we naar het hotel in Bansko (het grootste ski oord van Bulgarije), voor diner en overnachting.

Dag 7: Na het ontbijt rijden we naar het Rilaklooster (Unesco Werelderfgoed), het grootste en mooiste klooster van Bulgarije, prachtig gelegen in het Rilagebergte. Vanaf de 14e eeuw verwierf het klooster internationale faam als religieus, cultureel en wetenschappelijk centrum. Binnen de gekleurde muren vinden we een overweldigende rijkdom aan kleurrijke fresco’s, iconen en gouden voorwerpen. Pronkstuk in het museum is zonder twijfel het Rafaëlkruis, waar maar liefst 12 jaar lang aan gewerkt is. Na dit bezoek rijden we verder naar Sofia, waar we de Boyana kerk (Unesco Werelderfgoed), een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse kunst, bekijken. Hierna gaan we naar het hotel in Sofia voor diner en overnachting.

Dag 8: U heeft nog wat vrije tijd in Sofia, voordat u naar het vliegveld gebracht wordt voor de terugvlucht naar Eindhoven. Na aankomst wordt u door onze touringcar weer naar Limburg gebracht, waar een einde komt aan deze bijzondere reis.

 De reissom bedraagt € 995,- per persoon. De toeslag single bedraagt € 195,-

Hierin is inbegrepen:

  • Vervoer per luxe touringcar vanuit Limburg naar vliegveld Eindhoven en terug.

  • Retourvlucht Eindhoven-Sofia (met Wizzair), incl. bagage.

  • 7 overnachtingen in prima 4* hotels, op basis van half pension.

  • Het beschreven excursieprogramma (inclusief wijnproeverij, treinreis en proeverij Bulgaarse gerechten), exclusief entrees, onder leiding van een Nederlands sprekende gids.

  • Een info avond ca. een maand voor vertrek.

Niet inbegrepen:

  • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.

  • Entreegelden (ca. € 60,- p.p.)

  • Eventuele verzekeringen en fooien.bulgarije2