a_cover bridge britain camera clay flowers music palet pottery yoga

Lezingencyclus: Ravenna

5 september: wandelingen door Ravenna 

Bij deze virtuele wandeling langs de erfenissen van het Byzantijnse Rijk zien we natuurlijk de prachtige mozaïeken in goud en kleur van de San Vitale (mozaïek van Keizer Justinianus en Keizerin Theodora) en het graf van Galla Placidia, de dochter van de keizer. Ook bezoeken we de prachtige Apollinare Nuovo en de Apollinare in Classe iets buiten het centrum. De kleuren zijn zo ongelofelijk helder, alsof de mozaïeken gisteren gemaakt zijn. Maar er is ook in Ravenna een mooi museum van Moderne kunst. Kom genieten!

12 september:Piero della Francesca
PIERO is een der grondleggers van de Vroeg-Renaissance. Doordat hij structuren in zowel gebouwen, steden, maar ook in mensfiguren ontdekte, is de kunst sindsdien helemaal veranderd. Zijn prachtige fresco reeks in de San Francesco in Arezzo toont deze nieuwe vondst. Ook is hij een van de eerste kunstenaars uit deze periode die het perspectief toepaste. Ontroerend zijn z’n portretten van de Italiaanse adel en ook zijn religieuze werk straalt iets heel bijzonders uit. Kom kijken naar deze grote meester.

19 september: Bijbelse David in kunst verbeeld
Vanmiddag gaan wij op zoek naar de Bijbelse David in prachtige beelden en schilderijen uit allerlei tijden. Grote kunstenaars hebben hem afgebeeld zoals o.a. Michelangelo, Bernini, Donatello, Caravaggio, Cranach maar ook Marc Chagall. Wij zien jonge David die Goliath verslaat. Maar ook David die de melancholische Koning Saul troost met zijn zang en harpspel. Dat is het tweede aspect. Tenslotte is zijn niet zo fraaie rol van koning en verleider van de mooie Bathseba veelvuldig afgebeeld, waarvoor Gods straf niet kon uitblijven. We maken kennis met David in diverse rollen, verbeeld door zeer veel kunstenaars.

Heerlen woensdag 05 -12 -19 september 2018 – 14.00 uur 
Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1, 
Prijs lezingcyclus € 30,00
Wouter van Romondt

€30.00
Code: HLE 110
Aantal:

Lezingencyclus: Rubensjaar

26 september: Wandelingen door Antwerpen
Antwerpen werd al bewoond in de steentijd en groeide tijdens de Tachtigjarige Oorlog uit van een kleine nederzetting tot de grootste havenstad van Europa die ze nu is. De stad heeft vele prachtige pleinen en gebouwen en geweldige kunstschatten waarvan we vanmiddag de mooiste gaan bekijken. We beginnen bij de prachtige Onze Lieve Vrouwe Kathedraal. We maken een wandeling langs het 16e eeuwse stadhuis, door de oude Ruien naar de Burcht vlakbij het hypermoderne MAS ( MUSEUM AAN DE STROOM) en bewonderen de verbouwing van het havenhuis door Zaha Hadid. Maar ook de Meir, het Rubenshuis, het Centraal Station en het Museum van Schone Kunsten worden niet overgeslagen.
U bent weer even in het bruisende Antwerpen.

3 oktober: Peter Paul Rubens en zijn tijd
De beroemde echte barokschilder Peter Paul Rubens werd geboren in Siegen in Duitsland maar is beroemd geworden in zijn Antwerpen. Zijn theatrale diagonaalcomposities passen in het programma van de Contra Reformatie. Hij bezocht als kunstenaar en diplomaat de Europese hoven van o.a. Mantua, Madrid en Londen in dienst van de Landvoogden Albert en Isabella. Een avontuurlijk en succesvol leven dus. Kom genieten van zijn weelderige kunst op groot formaat met beweeglijke maar ook ontroerende scenes en voluptueuze heldinnen.

10 oktober: Antoon van Dijck
Natuurlijk mag deze geweldige leerling van Rubens niet ontbreken. Deze talentvolle Antwerpenaar reisde al jong naar Italië en Engeland en bracht het tot hofschilder en maker van beroemde portretten van Koning Charles I en de Engelse aristocratie. Prachtige verfijnde portretten met mooie landschappen als achtergrond vloeiden uit zijn penseel. Veel kenners vinden dat hij meester Rubens overtrof. Maak zelf na deze lezing uw keuze.

woensdag 26 sept. – 03 en 10 oktober 2018 – 14.00 uur 
Heerlen Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1, 
Prijs lezingcyclus € 30,00
Wouter van Romondt

€30.00
Code: HLE 120
Aantal:

Lezingencyclus: Portugese en Spaanse Kunst

24 oktober: Wandelingen door Lissabon
Lissabon, de stad van de Fado, is gebouwd op heuvels met veel niveauverschillen en straten met kiezelmozaiek om niet uit te glijden. Gelukkig zijn er prachtige ouderwetse dappere trammetjes. We zien op deze wandeling o.a. Rua Augusta met de Triomfboog, veel schatten van het Museo de Arte Antiqua( met een prachtige Jeroen Bosch), Castelo de Sao Jorge, de artistieke Barrio Alto ( galeries en winkeltjes). Ook natuurlijk het zeer bijzondere Calouste Goulbenkian Museum met de mooie Lalique juwelen collectie, maar ook veel beroemde meesters. We zien in de wijk Belem de toren en veel kerken en prachtige kloosters met blauw-witte azulejos (tegeltableaus) en nog veel meer. Een heerlijke stad!


31 oktober: Salvador Dali
Bijna iedereen kent deze schilder en showman met de opgekrulde snor. Hij werd geboren in Spanje en werd als enige kunstenaar ter wereld in zijn eigen museum begraven. In zijn jonge jaren ging hij naar Parijs en sloot zich aan bij de jonge groep Surrealisten. In de Tweede Wereldoorlog woonde hij met zijn vrouw en muze Gala in Amerika waar hij al snel zeer beroemd werd. Hij werkte o.a. samen met Walt Disney. Maar boven alles was hij een magistrale fijnschilder met een fenomenaal gevoel voor vreemde illusie.

07 november: Paula Rego
Deze magisch realistische schilderes werd geboren in een aristocratische familie in Lissabon. Ze werd streng katholiek opgevoed in een sinister internaat in Carcavelos waar de duivel nog echt bestond. Maar het avontuurlijke dappere meisje ontsnapte in 1951 naar de Slade School of Art in Londen en maakte daarna krachtige werken over boosaardige sprookjes en strijdvaardige prinsesjes, toch ook gekruid met humor en spot vaak vertellend over de rol van de vrouw. In Engeland en Portugal werd ze onderscheiden met eretitels. In Portugal in Cascais is nu een Paula Rego Museum. Dat heeft ze verdiend. Kom kijken naar het werk van deze bijzondere vrouw.

woensdag 24 -31 okt. en 7 nov. 2018 – 14.00 uur 
Heerlen Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1, 
Prijs lezingcyclus € 30,00
Wouter van Romondt

€30.00
Code: HLE 130
Aantal:

Lezingencyclus: Moderne Meesters van Parijs

14 November: Kunst uit het jaar 1900 
Het uitgangspunt van deze lezing is de verrassende beeldende kunst op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. We bekijken de kunstwerken die daar toen hingen en zien enorme verschillen. Van conventioneel naar zeer Avant Garde. Bij deze lezing wordt een onderverdeling gemaakt in verschillende thema’s : baadsters en het naakt, de stad en het platteland, zelfportretten en nog veel meer. En dan zien we hoe verschillende kunstenaars hetzelfde onderwerp aanpakten. Met o.a. Gauguin, Mondriaan, Corinth, Cézanne, Hodler, Meunier, Monet, Toorop en vele andere bekenden. Ga mee terug in het jaar 1900! 

21 november: Amedeo Modigliani
Amedeo Modigliani kwam uit Italië naar Parijs om er beeldhouwer en schilder te worden in het centrum van de Avant Garde, namelijk Montparnasse. Hij maakte kennis met Picasso en Kees van Dongen en de schrijvers Apollinaire en Max Jacob werden zijn vrienden. Ook Brancusi hielp hem bij zijn werk in steen. De beeldschone Jeanne Hebuterne werd zijn vrouw en muze, maar hij kon zijn drank en opiumgebruik niet stoppen. Het sprookje zou slecht aflopen. Maar zijn nalatenschap, de bijna archaïsche beelden en de wereldberoemde ragdun geschilderde langgerekte vrouwen, naakten en portretten zijn ontroerend en beeldschoon.

28 november: Alberto Giacometti
Alberto was de zoon van de Zwitserse Post-Impressionist Giovanni en de broer van Diego, een schilder en handwerksman die later zijn assistent werd. Alberto Giacometti studeerde in Genève en later bij de beroemde Bourdelle in Parijs aan de Academie de la Grande Chaumière. Daar ontmoette hij de beeldhouwers Lipschitz en Brancusi. Hij bracht uren door in het Musée de l’Homme waar hij de Afrikaanse kunst ontdekte. Met de oude Etrusken en het Surrealisme gemengd geeft hem dat de inspiratie voor fascinerende, dun geboetseerde beelden en gearceerde schetsen. Zijn lopende mens-beelden vullen met hun magische frêle lichamen de ruimte. Laat u betoveren door het werk van deze bijzondere beeldhouwer.

woensdag 14 -21 – 28 november 2018 – 14.00 uur
Heerlen Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1,
Prijs lezingcyclus € 30,00
Wouter van Romondt

€30.00
Code: HLE 140
Aantal:

Lezing ter voorbereiding excursie Hannover-Braunschweig

Tijdens de lezing wordt veel aandacht besteed aan de collecties van de beide musea die u gaat bezoeken. Het SPRENGEL MUSEUM in Hannover bezit een prachtige collectie klassiek moderne kunstwerken, waaronder de Duitse Expressionisten, Picasso, Beckmann, Hans Arp en nog vele anderen. Bijzonder in dit museum is het vele werk van de Dada kunstenaar KURT SCHWITTERS, afkomstig uit Hannover, die hier zijn eerste MERZBAU maakte. Interessant is, dat deze Merzbau nagemaakt is in dit museum en u er doorheen kunt lopen. Daarnaast is er een zeer uitgebreide collectie van werk van NIKI DE SAINT PHALLE, die dit museum een grote schenking heeft gedaan en ere – burger van Hannover is geworden. Ook de prachtige collectie van het HERZOG ANTON ULRICH MUSEUM in Braunschweig met zijn prachtige overwegend oude meesters zoals Rembrandt, Vermeer, Holbein, Rubens, Goya enz. komt in de lezing ter sprake. Ook ziet u alvast wat van de steden BRAUNSCHWEIG en HAMELN.

Wouter van Romondt
Datum maandag 26 november 2018 om 14.00 uur.
Entrée € 10,00 (voor deelnemers excursie gratis)
Locatie VU MAASLAND, Carbon 6, Kloosterweg 1, Heerlen.
SVP aanmelden bij reservering of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toekomst EU na de Brexit

brexit

Door : Walter Pfeil (1959) Europa-deskundige en verbonden aan Stichting EU Research en Educatie..

We starten met een korte inleiding, waarin wordt verteld wat u niet hoort op het NOS-journaal.
Wat maakt de EU uniek. Wat zijn haar krachtbronnen. Hoe gaat zij te werk. Op basis van welke rechtsgrondslag. Wat wil ze bereiken. En wat betekent zij voor de rest van de wereld. Aan de hand van deze vragen wordt uw inzicht vergroot en uw kijk op de Unie verrijkt.
Zodat u klaar bent om de overstap te maken naar de actualiteit. De gevolgen van de Brexit en de geboden kansen. De reactie van de overige 27 EU-lidstaten. Na een diepgaande blik in de spiegel hebben zij gekozen voor de vlucht naar voren en verdieping van de onderlinge samenwerking. De hervormingsvoorstellen, inclusief de standpunten van onze Europarlementariërs komen aan bod.
We sluiten af met een kijk op de aanstaande Europese verkiezingen. Op basis van persoonlijke interviews geven de parlementariërs aan wat u zelf het beste kan doen om het beleid in Europa te beïnvloeden. Gedurende de gehele lezing bestaat er volop ruimte voor uw vragen.

GLE 200:  Dinsdag 2 april 2019 in Geleen   van 19.00 – 21.30 uur
HLE 200:  Dinsdag 9 april 2019 in Heerlen van 19.00 – 21.30 uur

Kosten : € 5,00 p.p.

Locatie:  Geleen:   Volksuniversiteit Maasland Geenstraat 32a. (route).

             Heerlen:  CarBon 6 Kloosterweg 1 Heerlen

Aanmelden is noodzakelijk: tel 046 – 4236520 of via de email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.