a_cover bridge britain camera clay flowers music palet pottery yoga

Drie lezingen over Rusland

  • Pracht en praal van het Kremlin in Moskou
  • Sint – Petersburg, een westerse stad in het noorden van het oosten
  • Russische steden aan het water in de provincie tussen Moskou en Petersburg

Bovenstaande lezingen dienen als voorbereiding op de unieke rivierencruise
Sint Petersburg – Moskou, maar zijn ook toegankelijk voor overige belangstellenden.

Indien u tijdens het  volgen van de lezingencyclus besluit om in te schrijven voor de Cruise St.Petersburg-Moskou van  26 september t/m 5 oktober 2019 krijgt U het cursusgeld  €30.- retour

 

Spreker: Dr. Peter van Nunen
Locatie: VU Maasland, Carbon 6, Kloosterweg 1, 6412 CN Heerlen – GRATIS PARKEREN

kremlin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pracht en praal van het Kremlin in Moskou
maandag 1 april van 14.00 tot 16.00 uur

Ruslands hart klopt in het Kremlin. De eenvoudige Moskouse vesting uit de 12e eeuw is in haar turbulente geschiedenis niet alleen uitgegroeid tot het huidige imposante architectonische ensemble op de heuvel aan de Moskva – rivier, maar is vooral ook de belichaming geworden van de Russische staat, van de Russisch – orthodoxe kerk, ja, van de Russische cultuur tout court.

Vandaag wordt over de verrassende opkomst van het dorp Moskou verhaald, dat zal uitgroeien tot de onwankelbare hoofdstad van ’s werelds grootste rijk. Zelfs tijdens de twee eeuwen waarin de residentiële eer door de stad Sint – Petersburg waargenomen werd, wordt iedere nieuwe tsaar in het oude Moskou gekroond.

 

Sint – Petersburg, een westerse stad in het noorden van het oosten
maandag 8 april van 14.00 tot 16.00 uur

Moskou mag dan wel het politieke hart van Rusland genoemd worden, de meeste Russen twijfelen er niet aan dat het culturele hart van ’s werelds grootste land Sint – Petersburg is. Het ontstaan en de groei van de stad Sint – Petersburg wordt geschetst aan de hand van de geschiedenis van haar architectuur, die in feite de geschiedenis van de tsarenheerschappij is.
Of nu het tijdperk van een tsaar de geest van barok of classicisme, van renaissance of decadentie ademt, altijd blijft het keizerlijke, het imperiale, een constante in de geschiedenis van de stad en haar pracht paleizen.
Wees vandaag welkom bij een poging tot duiding van deze fascinerende Russische kunstmetropool, die zeker westers aandoet, maar vooral in het noorden van het oosten ligt.

Russische steden aan het water in de provincie tussen Moskou en Petersburg
maandag 15 april van 14.00 tot 16.00 uur

In het Kremlin van Oeglitsj vindt de kleine tsarevitsj Dmitri Ivanovitsj, zoon van Ivan IV, onder onduidelijke omstandigheden de dood vond. De periode die daarop volgt wordt deTijd der Troebelen genoemd; het land wordt geregeerd door Ivans laatste overgebleven, zeer labiele zoon Fjodor; met de dood van Fjodor komt er een eind aan het geslacht van de afstammelingen van Rjoerik (die steeds vanuit Moskou regeerden). De mentor van de kleine Dmitrij en van Fjodor was Boris Godoenov; die was Tataar van afstamming, maar had zich door een handig huwelijk van zijn zus met Fjodor tegen de tsarenfamilie aangeschurkt; toen Boris de nieuwe tsaar van Rusland werd, werd hij door zijn vijanden ook meteen van de dood van (lees: de moord op) de kleine Dmitri beschuldigd (ten onrechte overigens). De volkswoede leidt echter ook tot de dood van Godoenovs en tot de keuze van een nieuwe tsarendynastie, die van de Romanovs, die vanuit Sint – Petersburg zullen regeren. Het dorp met zijn kerkjes ligt er zo idyllisch bij aan de oevers van de Volga, dat bijna vergeten zou dat hier een vreselijk bloedbad heeft plaatsgevonden, toen de stad na de dood van (moord op) Dmitri in opstand kwam.(Ook kerken en kloosters in Kizji en Goritsy komen aan bod.)

De gehele cyclus kost € 30,00 – per persoon.
Aanmelden telefonisch: 046 – 4236520 of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter van Nunen (1951) volgde de opleiding tolk -vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig.
Hij promoveerde in 1982 bij Carlos Tindemans over de Russische theaterregisseur Meyerhold.
Hij was als docent aan diverse opleiding en tolk – vertaler werkzaam; hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM – Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.