a_cover bridge britain camera clay flowers music palet pottery yoga

’s Hertogenbosch presenteert Jan Sluijters & Jeroen Bosch

Museumbezoek & stadswandeling historisch centrum

Jan Sluijters (1881-1957) is samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh een van de drie uit Brabant afkomstige “kerkkunstenaars” waaraan het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteed. Deze grote tentoonstelling JAN SLUIJTERS, DE WILDE JAREN laat zien hoe de kunstenaar als jongeman in Parijs kennis maakte met de avant-garde kunst uit die periode. Hij schildert kroegtaferelen, straten en pleintjes zoals ook Toulouse -Lautrec dat deed. Ongeveer 15 jaar lang experimenteert Sluijters met bijna alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen, dat blijkt essentieel voor zijn kunstenaarschap.

Naast Sluijters werk ziet u ook enkele werken van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Van Sluijters zelf is een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien en wordt er aandacht besteed aan zijn leven: wie was deze man die aan het begin van de 20e eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette? De expositie geeft een beeld van zijn wilde jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst.

 Met Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen brengt het museum opnieuw een origineel werk van de wereldberoemde Bosch terug naar zijn geboortestad. Slechts enkele maanden in bruikleen van The Metropolitan Museum of Art in New York, NU te zien tijdens deze dagtrip. En er is nog meer want naast het eigenhandige werk van Bosch zijn er ook werken van navolgers te bewonderen: Jacob Corneliz van Oostanen, Martin Schongauer en Lucas Leyden.

Kortom, reden genoeg voor dit winterse uitje dat wij samen met VU Maasland en De Limburger samelstelden – op vrijdag 22 februari - naar dit prachtige Noordbrabants Museum. En of dat niet genoeg is, wandelt u na het museumbezoek ook nog een uurtje met een gids door de historische binnenstad.

 

Reisinfo

Datum: Vrijdag 22 februari 2019

Prijs met museumjaarkaart € 35,- p.p. zonder museumjaarkaart: € 50 ,- p.p.

Inclusief: busvervoer, begeleiding door Ria Freijser, bezoek (entree) Noordbrabants museum, stadswandeling met gids en reserveringskosten

Opstapplaatsen: Venlo, Roermond, Maastricht, Urmond, Heerlen,

Vertrek: tussen 8 en 9 uur, thuisreis om 17.30 uur

Reserveren: Zuiden/Jacobs Reizen Valkenburg 085-0670015 van maandag t/m vrijdag van 09.30 - 16.00 uur. Of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met naam, adres, woonplaats, opstapplaats en telefoonnummer.